Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sósapró, avagy bor- és sörkorcsolyák szilveszterre
  2014-12-29 22:52:00, hétfő
 
   
  Sósapró, avagy bor- és sörkorcsolyák szilveszterre

A karácsonyt még alig hevertük ki, máris nyakunkon egy újabb kiváló esemény: a szilveszter. Most jön el a sós korcsolyák ideje! A lelkiismeretes háziasszonyok beszerzik a kellő alapanyagokat, és berendezik állásaikat a konyhában, hogy nagyobb mennyiségű alkoholfelfogó sós csodával várják a vendégeket.

A legismertebb és legkedveltebb gyomorkibélelésre alkalmas sütemény a pogácsa. Kellően zsíros, kellően sós és tartalmas ahhoz, hogy néhány példánnyal jól szinten tarthassuk a pezsgők és egyéb italok okozta gyomorproblémáinkat. A pogácsák közül a reformosabb példányokkal is lehet kísérletezni, de az igazán nyerők a zsírral, tejföllel vagy sajttal gazdagítottak, illetve azok, amelyek tésztájába túró vagy bryndza is került.





A pogácsa elképesztő számú variációban készíthető!

A pogácsák állagán túl az ízük is meghatározó. Abban az esetben, ha sör- vagy borkorcsolyaként kívánjuk felszolgálni őket, érdemes kicsit karakteresebb fűszerezést alkalmazni, mint általában. Az uzsonnára készített péksüteményeknél erősebb fűszerezés azonban csak akkor szerencsés, ha tudjuk, milyen italok mellé szeretnénk majd kínálni, így azok ízvilágát nem üti, hanem lehetőleg azzal harmonizál sós aprósüteményünk íze.





Falatnyi, apró pogácsák

A pogácsát fűszerezhetjük színes borssal, rózsaborssal, curryvel, kevés chilipaprikával, pirított köménnyel, a lágyabb ízekért adhatunk hozzá zöldfűszereket (kakukkfüvet, rozmaringot, oreganót). Továbbá nagyon jól áll a pogácsáknak, ha tésztájukba pirított csonthéjas magvakat is keverünk. A száraz serpenyőben megpirított dióból, mandulából, tökmagból vagy szezámmagból a tészta tetejére is kerülhet. A pirítást azonban nem szabad elcsalni. A serpenyőben kapott hőtől lesz igazán gazdag ízű a mag, arról nem is beszélve, hogy ha így keverjük a tésztához, akkor nagyon klasszul ropogni fog benne.





Juhtúrós-sajtos falatkák, elronthatatlan recept, link a cikk végén!

A felnőtteknek szánt aprósüteménybe alkoholt is tehetünk. A sörön kívül kerülhet bele pálinka vagy bor is, aminek az alkoholtartama a sütés során ugyan elpárolog, de az íze visszaköszön az elkészült süteményben. A zsíros alapokon nyugvó pogácsák és stanglik meg szinte kívánják az alkohol jelenlétét.

Az italok mellé kínált aprósüteményeket célszerű tényleg apróra szaggatni vagy formázni, hogy csupán kísérői legyenek az italnak. A magasztalt pogácsa mellett kifejezetten jó partifalat és sörkorcsolya a stangli, ami a pogácsához hasonlatos alapokon nyugszik, viszont hosszú, vékony csíkokra van metélve, de a lágy sörkifli és a különféle ropogós rudak is népszerűek: etetik magukat.





A szezámmag és a mák is tökéletes az aprósütemények tetejére

Ezen felül az italokhoz kínálhatunk még fűszerekkel megbolondított magokat. Ezeket úgy készítjük, hogy a héjától megtisztított magvakat fűszerekkel, sóval elkevert kevéske mézbe forgatjuk, és sütőpapíros tepsin kicsit megsütjük. A magok mellett még kínálhatunk pizzatésztából sodort, majd ropogósra sütött grissinit. Ez utóbbi főleg borok mellé dukál, míg a magok a testesebb sörökhöz passzolnak.

Grissini





Grissini, az olasz ropi

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1 dl víz
0,5 dl olívaolaj
1 dl langyos tej
2 nagy csipet só
2 dkg friss élesztő
2 teáskanál porcukor

Elkészítés: Az élesztőt a porcukorral elmorzsolom, majd a meglangyosított tejhez adom. A lisztet és a sót egy nagyobb tálba öntöm, majd hozzáadom az élesztős tejet, a vizet és az olívaolajat, majd elkezdem összedolgozni a tésztát. Amikor már sima a felülete és egyáltalán nem ragad, akkor egy mélyebb tálba teszem a tésztát, konyharuhával fedem, és meleg helyen nagyjából egy órát hagyom kelni.

A kész tésztát deszkára borítom, átgyúrom, majd kígyókat gyúrok belőle. Ezeket a tésztakígyókat sütőpapíros tepsire fektetem, és 200 fokon aranyszínűre sütöm.

Borsos fonat

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
10 dkg kacsazsír
2 tojás

1 teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál szesz (jelen esetben nádpálinka)
bor

Elkészítés: A lisztet a zsírral, a fűszerekkel és az alkohollal összedolgozom. Annyi bort adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Szobahőmérsékleten fél órát pihentetem, majd formára sodrom/tekerem, sütőpapíros tepsire fektetem, és 195 fokon megsütöm.

Paprikás-bryndzás pogácsa

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
20 dkg vaj
20 dkg bryndza
2 púpozott teáskanál pirospaprika
3-4 csipetnyi só
2 dl langyos víz

Elkészítés: A liszteket a kenyérsütőgép üstjébe öntöm, ehhez adom a darabokra szedett vajat, a kicsit elmorzsolt bryndzát, az élesztőt. Fűszerezem, sózom, majd elindítom a ketyerét, miközben az egészhez hozzáadom a vizet.

Másfél órát hagyom dagasztani/keleszteni a masinát, aztán deszkára teszem a tésztát, átgyúrom, majd nyújtás helyett kedélyesen megpaskolom, úgy kétujjnyi vastagra ütögetve, és egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval kilyuggatom. A sütőpapíros tepsin sorakozó tésztákat, negyed óra elteltével a 205 fokon üzemelő sütőbe tolom.

Addig sütöm, amíg a feneke és a teteje halványan meg nem színesedik. Vigyázat! A paprikás tészták csalókák, inkább gyakrabban kóstoljunk, törjünk ketté egy-egy darabot, minthogy az egész tepsi a kuka martalékává váljon.





Tekercseket, csigákat is készíthetünk sajttal, sonkával, káposztával, fűszeres vajkrémmel töltve

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: aprósüteményeket, borkorcsolyaként, péksüteményeknél, chilipaprikával, aprósüteményünk, meglangyosított, elronthatatlan, lelkiismeretes, pizzatésztából, alkoholfelfogó, megbolondított, alkoholtartama, aprósütemények, tésztakígyókat, aprósüteménybe, fűszerezhetjük, zöldfűszereket, sörkorcsolyák, alapanyagokat, kenyérsütőgép, összedolgozni, konyharuhával, összedolgozom, szilveszterre, legkedveltebb, háziasszonyok, karakteresebb, megtisztított, gazdagítottak, kifejezetten, kísérletezni, rózsaborssal, visszaköszön, legismertebb, aranyszínűre, felszolgálni, újabb kiváló, lelkiismeretes háziasszonyok, kellő alapanyagokat, pogácsák közül, reformosabb példányokkal, igazán nyerők, pogácsa elképesztő, pogácsák állagán, uzsonnára készített, pogácsát fűszerezhetjük, lágyabb ízekért, száraz serpenyőben, tészta tetejére, pirítást azonban, serpenyőben kapott, cikk végén,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Png cica  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 19  Nem tudhatod  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Png kutya  Sose bánj semmit  George Byron - Ahogy itt jár -...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Alázat  Minden harmadik...  Reménység és erő Krisztustól e...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Sose bánj semmit  Paul David Tripp Április 20  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png lepke  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Őrizkednünk kell...  Esti kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyon különös  Régi emberek, akikre máig büsz...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alázat  Sokan azt tartják  Hogy lehet megtartani  Nem tudhatod  Jónás Tamás – Végtelen b...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Adakozás  Fehér virág  A jó emberek mindig szépek mar...  Mai harmónia kártyám  Még csak most kezdődik a nap  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png cica  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  képre írva  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Png csokor  Nevem  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Adakozás  Jó éjszakát  Szép estét  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mindig jusson idő nevetni  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
újabb kiváló, lelkiismeretes háziasszonyok, kellő alapanyagokat, pogácsák közül, reformosabb példányokkal, igazán nyerők, pogácsa elképesztő, pogácsák állagán, uzsonnára készített, pogácsát fűszerezhetjük, lágyabb ízekért, száraz serpenyőben, tészta tetejére, pirítást azonban, serpenyőben kapott, cikk végén, felnőtteknek szánt, sörön kívül, sütés során, elkészült süteményben, zsíros alapokon, alkohol jelenlétét, italok mellé, magasztalt pogácsa, pogácsához hasonlatos, lágy sörkifli, különféle ropogós, aprósütemények tetejére, italokhoz kínálhatunk, héjától megtisztított, magok mellett, testesebb sörökhöz, olasz ropi, porcukorral elmorzsolom, meglangyosított tejhez, nagyobb tálba, élesztős tejet, mélyebb tálba, órát hagyom, kész tésztát, tésztakígyókat sütőpapíros, alkohollal összedolgozom, kenyérsütőgép üstjébe, darabokra szedett, kicsit elmorzsolt, egészhez hozzáadom, kisebb méretű, sütőpapíros tepsin, teteje halványan, paprikás tészták, egész tepsi, kuka martalékává, aprósüteményeket, borkorcsolyaként, péksüteményeknél, chilipaprikával, aprósüteményünk, meglangyosított, elronthatatlan, lelkiismeretes, pizzatésztából, alkoholfelfogó, megbolondított, alkoholtartama, aprósütemények, tésztakígyókat, aprósüteménybe, fűszerezhetjük, zöldfűszereket, sörkorcsolyák, alapanyagokat, kenyérsütőgép, összedolgozni, konyharuhával, összedolgozom, szilveszterre, legkedveltebb, háziasszonyok, karakteresebb, megtisztított, gazdagítottak, kifejezetten, kísérletezni, rózsaborssal, visszaköszön, legismertebb, aranyszínűre, felszolgálni, sörkorcsolya, felnőtteknek, példányokkal, szezámmagból, pirospaprika, készíthetünk, sütőpapíros, kínálhatunk, reformosabb, porcukorral, mindmegette, fűszerekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1679
  • e Hét: 16551
  • e Hónap: 30456
  • e Év: 160163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.